Fem enkla sätt att sumpa en relation

Lite omvänd pedagogik, för här går vi igenom fem lika enkla som vanliga sätt att förstöra en relation. Det låter konstigt, för vem skulle medvetet följa ett sånt råd? Svaret visar sig vara ”nästan alla”. Av slarv, nonchalans och ohejdad vana kan de flesta pricka av ett par av punkterna på listan över hur man bäst sumpar en bra relation, mer eller mindre medvetet. Parterapeuten Anneli Östling och Malin Nordström öppnar öronen på lyssnarna och skapar en ny medvetenhet om hur vi behandlar våra relationer.

fem enkla sätt att boosta en relation

På självaste Alla Hjärtans Dag släpptes det här avsnittet där vi dels reder ut om själva dagen bara har blivit kidnappad av kommersiella krafter, eller om den är värd att fira? Sen bjuder vi på fem enkla knep som faktiskt kan skaka liv i en slumrande, halvtrist relation. Det är bara naturligt att kärleken med tiden blir lite matt i konkurrens med vardag, stress, jobb, rutiner och måsten – men bara om du själv tillåter det och släpper taget. Vi hjälper dig fånga taget igen!

maktkampen

Alla känner till den där tveksamma tiden som kommer efter förälskelsens rus, men få vet att den har ett namn: Maktkampen. Det är tiden när man plötsligt inser att ens partner kanske inte är helt perfekt ändå, utan har en del irriterande sidor som man inte sett förut. Den här fasen bär med sig tveksamhet, besvikelse och en stor utmaning, men belöningen är värd att kämpa för. Anneli och Malin guidar oss genom de tre alternativen: Gör slut, utvecklas eller fastna i besvikelse.

kärlek i coronans tid

Restriktioner, karantän, hemarbete, oro, isolering och rädsla  – eller ett lugnare tempo med mer tid för varandra? Corona-pandemin har sannerligen berört oss alla på ett eller annat sätt, och i det här avsnittet pratar vi om hur många relationer har påverkats av restriktioner och ändrade rutiner. Går det rentav att hämta något gott ur det hela? Anneli har tips om hur man kan ta hand om sin relation – även när hela livet vänts upp och ner. 


sex - eller inte sex, det är frågan 

Vi reder ut begreppen runt det stora, viktiga och roliga men ack så känsliga ämnet: Sex. Vad gör man när en partner vill och kanske rentav behöver sex för att känna sig älskad och uppskattad, men den andre har tappat lusten helt? Ämnet är ständigt aktuellt men alltför ofta omtalat på ett sätt där man skojar bort det. Här tar vi problemet på allvar och försöker guida fram till en ömsesidig förståelse och respekt som är nyckeln till att prata om sex på ett nytt, konstruktivt sätt.     

otrohet - Relationernas brandbomb 

Få saker är lika laddade som otrohet och ännu färre saker kan få så stora konsekvenser på hela livet, inte bara på relationen. Ändå sker det, till höger och vänster, gång på gång. Varför? Vi försöker hitta svaret på den frågan och tar er med på resan genom de tre faserna: Misstänkt otrohet, Uppdagad otrohet och Reparera otrohet. Det är ett tungt ämne och en kaosartad process som bitvis är helvetiskt svår att ta sig igenom, men kanske finns det hopp om livet där på andra sidan ändå? Ja, det finns det!

Skål för oss! Eller?


Vi tar oss an det stora gränslandet där alkohol gått från att bara vara en kall öl eller ett gott vin till middagen, till att istället vara ett jobbigt mönster, en gnagande oro, misstänksamhet, onödiga gräl och ett ständigt smusslande. Ett problem helt enkelt. Så var går gränsen? Hur kan man prata om alkohol utan att gräva ner sig i skyttegravarna, när ska man söka hjälp och var? Eller är det kanske du själv och dina alkoholvanor som är elefanten i rummet, den som alla ser men ingen pratar om?  

Har du rastat din relation idag?  

Alla som köpt en hund vet vilket projekt det är med mycket funderande, faktainsamlande, planerande, väljande och väntande. Att sen äga hunden är även det ett åtagande som både kräver och får mycket tid varje dag. När vi däremot ska välja partner är det lite si och så med förhandsarbetet; kanske snubblar vi bara över varandra på en krog eller på nån datingsajt på nätet? Och sen då? Vem ansvarar för att relationen får en lång promenad varje dag, uppmuntran, näringsrik kost och en daglig dos kärlek?  


 
EN GNUTTA SJÄLVRANNSAKAN

Tyvärr är det inte alltid bara partnerns fel när relationen knakar och högen med olösta konflikter växer. I det här avsnittet tar vi därför en titt i spegeln för att se hur det står till med allas vår självkännedom, invanda mönster, överlevnadsstrategier och hur vi påverkats av både barndom och andra tidigare erfarenheter. Det kan vara lite jobbigt att analysera sig själv och påbörja en utveckling, men sig själv är år andra sidan den enda personen på jorden som man faktiskt har möjlighet att förändra.

slutet gott, allting gott

”Säg den lycka som varar för evigt” är ett gammalt talesätt som i våra moderna tider stämmer in på nästan hälften av alla äktenskap. Men hur vet man säkert när det är värt att kämpa för relationen och när det är dags att gå? Och även om man vet helt säkert så kan det vara svårt att hantera både sina egna och partnerns känslor, alla praktiska bestyr och såklart barnen om det finns sådana med i bilden. Vi guidar er genom kaoset och bjuder på några viktiga grundregler som verkligen gör skillnad.

hur normal är normen egentligen?

Normer är oskrivna regler som får vårt samhälle att fungera, t.ex. normen som säger att man väntar på sin tur, kommer i tid, talar sanning och sånt. Men normerna kan också begränsa oss, i synnerhet när det gäller relationer för där kryllar det av normer som vi förväntas förhålla oss till. Man ”ska” flytta ihop, gifta sig, skaffa barn och göra allt tillsammans, i evighet, amen. Eller finns det andra sätt? Är det kanske dags att fundera på vilka normer vi innerst inne skulle vilja och behöva ändra på?     

BEKRÄFTELSE, 
PÅ GOTT OCH ONT

Att säga att någon har ett stort bekräftelsebehov är sällan en komplimang, för någonstans längs vägen har det blivit fult att be om bekräftelse. Samtidigt är det något som vi alla både behöver, vill ha och mår bra av. Så var går gränsen mellan ett helt normalt bekräftelsebehov och ett som ställer till det i våra relationer till andra? Vad kan vi göra för att stärka oss själva så att vi står stabilt i vår egen självbekräftelse, och därmed slipper vara så beroende av andras?

kommunikation - mer än bara prat

 Att inte prata med varandra alls är en ganska vanlig icke-lösning på kommunikationsproblem i en relation. Men det finns tack och lov mer konstruktiva sätt att dels förstå varandras varierande förmågor när det gäller att sätta ord på sina känslor, dels utveckla ett gemensamt och hållbart kommunikationssätt. Med enkla knep kan man skapa en genväg som går rakt förbi både tystnad och högljudda bråk, och istället leder till en plats där båda kan lyssna, göra sig hörda, förstå varandra och mötas på riktigt.  

EN GLADARE SOMMAR

Sommarsemestern kan vara lite som julafton; underbar och efterlängtad av alla inblandade, men sen alltför ofta också tyngd av traditioner, tjafs och besvikelser. Men med planering i god tid, öppna sinnen, ärliga önskningar samt en vilja och en gnutta mod att förändra, så kan den här sommaren bli bättre än någonsin! Kanske måste vi inte göra som vi alltid har gjort? Kanske är det dags att verkligen ta ansvar för att sommaren och semestern istället ska bli exakt så underbara som vi alltid drömt om?     

ONANITERAPI

Nu drar vi ner brallorna på skammen och tystnadskulturen som länge präglat onani – som med fördel också kan kallas solosex. Till vår hjälp har vi en gäst i studion: Tina Hagelin som är expert på sexuell hälsa och delar med sig av både kunskap, råd och inspiration, så tillsammans njuter vi av en hel timme på temat självkärlek. Och ja; du kan lyssna på hela avsnittet utan att rodna, vi lovar! 

SINGEL - ENSAM ELLER FRI?

Singellivet är ett kapitel för sig och kan vara svårt att definiera. Många älskar singellivet och den frihet det ger, andra avskyr varje minut och famlar snabbt fram till en ny partner. Dessutom kan man hamna där av vitt skilda skäl: Den som lämnat en risig relation fullkomligt hjular in i singellivet medan den som blivit brutalt dumpad går på skakiga ben in i detsamma. Oavsett vilket så måste man ibland kunna förlita sig den viktigaste relationen av alla: Den man har till sig själv.

Bonusfamiljen -  del 1

Mina barn, dina barn, andras ungar, mitt knepiga ex och hennes nya kille, din jobbiga mamma, min katt och din pälsdjursallergi. Ja, den nya stora kärleken leder ofta rakt in i en soppa av olika relationer och familjer, och vägen dit går rakt över minerad mark. Men borta i horisonten hägrar ändå drömmen om den perfekta Bonusfamiljen där alla mår bra och är lyckliga tillsammans. Vi guidar vidare i Den Stora Kärleken, version 2.0.

prioriteringar i relationen AB

Att likna sin relation vid ett företag, Relationen AB, låter ju rätt oromantiskt och trist. Men resultatet kan vara som en ovanligt lyckad fredags-AW, spännande konferens och framgångssaga, allt i ett! Genom att faktiskt fundera på relationens utveckling, mål, problemområden och styrkor kan man tillsammans skapa en tydlig bild av ”affärsplanen”, vilket gör det oändligt mycket lättare att nå sitt mål: En relation som är både givande och härlig att leva i.  

Bonusfamiljen - del 2

I del två av vårt fokus på Bonusfamiljen med allt vad den kan innebära, går vi direkt på de vanligaste problemen och hur de kan lösas. Hur kan man hantera växelvis boende, olika regler och tankar om barnuppfostran, bonussyskon som slåss, bonusföräldrar som tar över, någon som hamnar i kläm och det stora pusslet som alltid verkar sakna en bit? Vi guidar vidare med konkreta tips och råd runt Bonusfamiljens väl och ve.

svärföräldrar

När ”lilla mamma” eller ”asjobbiga svärmor” kommenterar matlagning eller barnuppfostran, då behövs bara en liten gnista till innan det smäller och familjefröjden går upp i rök. Det finns vissa självklara uppförandekoder och regler runt storfamiljens umgänge, men de sätts lätt ur spel eftersom det egentligen inte handlar om regler, utan känslor och ideal. Det är ett minerat fält att valsa runt på, men det finns några enkla steg som gör att alla inblandade klarar sig oskadda över till freden på andra sidan.

kärlek eller åtrå - måste man välja? 

Vi ställer otroligt höga krav på våra relationer idag. För inte så länge sen var äktenskapet mer en ekonomisk uppgörelse där man höll ihop hela livet oavsett omständigheter, det var ingen som förväntade sig passion eller evig lycka. Men idag vill vi att vår partner ger oss all den där tryggheten, är vår bästa vän, vårt stora stöd i livet OCH en passionerad älskare och spännande partner. Men det är ju helt omöjligt att kombinera trygghet med spänning! Eller kanske inte? Lyssna och lär…

Konflikthantering

Vissa konflikter leder direkt till make-up sex, andra ligger bara och pyr utan någonsin blossa upp och brinna ut, medan vissa exploderar och bara lämnar förödelse efter sig. Så hur kan man styra hur olika bråk eller konflikter utvecklas? Precis som med all annan kommunikation finns det såklart en massa enkla tips och råd om hur man kan läsa av och förstå varandra, för att därefter hantera bråk på ett mer konstruktivt och givande sätt. Att bråka kan vara bra - om man är bra på att bråka!  

MAn dör inte av att prata om det...   

Vi vet alla att vi med 100% säkerhet ska kila vidare en vacker dag, ändå väljer många av oss att låtsas som ingenting? Som strutsar står vi med rumpan i vädret och huvudet i sanden, för att slippa prata om döden. Men nu ändrar vi på det! Det här avsnittet bjuder på både skratt, inspiration och kunskap som i sin tur kan leda till ovanligt trevliga samtal – vi lovar! Boken det refereras till säljs bl.a. på Hantverkargatanarton.se, och med rabattkoden ”Relationsguiden” får du 25% rabatt!

småbarnsåren 

Relationen kommer ofrånkomligen på efterkälken när det finns småbarn i familjen, för de kräver så mycket tid och uppmärksamhet att man bara turas om att ta hand om det behovet. Relationen hamnar i skuggan och om man inte aktar sig kan den bli så svag i konturerna att man knappt hittar den igen, när man väl börjar leta. Därför bjuder vi på konkreta tips på hur relationen kan frodas, även när det är ont om tid och plats i vardagen. Till vår hjälp har vi Matilda Lindberg från Mamma Mia BVC med oss i studion.

 
sommartips blir SOMMARHITS

Nu tar vi semester från de tunga frågorna, djupa samtalen och stora förändringarna, och boostar istället relationen med fjäderlätta sommartips! Lekande lätt tar vi hjälp av bl.a. dagens önskning, frågesport, spontanitet, nya vanor, en härlig kyss och ett rejält Kloffe-vrål, för att faktiskt förbättra våra relationer rejält nästan helt utan ansträngning. Även stora förändringar kan nämligen ske i små steg, och i takt med en skön sommarhit!

misstanke om otrohet

Otrohet faller sällan ner som en bomb, även om det känns så när den väl landat. Istället föregås både otrohet och andra relationskriser ofta av en gnagande oro över att något förändrats. Man tappar kontakten med sin partner, anar att något är fel men kan inte sätta fingret på det, kanske blir man misstänksam och känner att det vilar en skugga över hela tillvaron. Det är lätt att tappa fotfästet, men med handfasta råd och en sund verklighetsanalys kan man faktiskt ta kontroll över och lösa situationen.

myten om mäns sexualitet

Myten om den manliga sexualitet är både grundmurad och förlegad, men idag har det äntligen börjat dyka upp män som öppet ifrågasätter myten och står för en annan, mer mänsklig än manlig bild av både sexualitet, känslor och behov. En av dem är Erik Adelsohn som i det här avsnittet är gäst i studion. Det blir ett spännande samtal om manliga ideal och Eriks egen resa från VD i fastighetsbranschen till livskris, tantrasex, celibat och ett andligt uppvaknande. Följ med på resan, få av oss lär matcha den!

lyssnarfrågor om småbarnsåren 

Nu är det premiär för Lyssnarfrågor i Relationsguiden! Efter avsnittet som handlade om småbarnsåren rasslade det in frågor från er lyssnare, så för att svara på dem bjöd vi ännu en gång in Matilda Lindberg, regionchef för Mama Mia BVC i Stockholm, i studion. Hon hjälper oss svara på lyssnarnas frågor som handlar om en hel drös olika problem som ofta uppstår i relationen under småbarnsåren.   

Maktobalans i relationen

Ibland kan en relation kännas som något av en balansakt. När den ena parten dansar fram och gör piruetter på linan så kanske den andra står och darrar på skakiga ben, vilket gör att det skapas en obalans i relationen. Det är helt normalt att det går lite upp och ner, men man får vara uppmärksam så att det inte blir en konstant obalans som ingen mår bra av, eller att någon medvetet skapar obalans genom att lyfta upp eller trycka ner sin partner. Det här är ett spännande ämne som det sällan pratas om.

Höstens nystart!

Nyårsafton i all ära, men det är på hösten som de flesta tar tag i en rejäl nystart, både i hemmet, på jobbet och i livet. Man kommer tillbaka efter sommaren och ser plötsligt sin egen vardag med friska ögon, vilket gör det lättare att upptäcka små detaljer eller rutiner som behöver förändras. I bästa fall gör man även en nystart i relationen tillsammans med sin partner – och i det här avsnittet bjuds på enkla råd och strategier för hur det kan gå till. 

Familjens projektledare 

Den längre rubriken på det här avsnittet lyder ”Den självutnämnda och jämställda projektledare som för säkerhets skull gör allting själv”, vilket ger en brutal igenkänning för många av oss, och de flesta känner sig nog åtminstone delvis träffade. Så hur ändrar man på det? Finns den jämställda relationen? Och hur ska vi ens definiera den? Är det millimeterrättvisa det handlar om, eller finns ett sätt för båda att få möjlighet till återhämtning, vila och kontroll över sin egen roll i relationen?

Uppdagad otrohet

 När otroheten är ett faktum är det som att någon slängt in en brandbomb i relationen, och alla involverade kämpar för att hitta ett hörn där det inte brinner, eller åtminstone ta sig helskinnade ut. Kan man styra över sina känslor i det här katastrofala läget, och kommer man någonsin att ens kunna prata med varandra igen? Relationsguidens Anneli Östling har tidigare skapat appen ”Otrohetsakuten” för par som befinner sig i den här akuta krisen, och hon är van att guida par genom den.  

Att laga ett krossat hjärta  

Alla har vi – eller kommer att få – våra hjärtan krossade någon gång i livet. Det är risken vi tar och priset vi betalar för allt det härliga som kärleken ger. Men måste det göra så förtvivlat ont? Måste vi drabbas så hårt och älta den förlorade kärleken i månader eller rentav år? Nej, faktiskt inte! Smärtan kommer vi inte ifrån helt och hållet, men det finns många knep om hur vi kan hantera den så att den faktiskt både mildras och kortas. Håll till godo, här är första hjälpen för krossade hjärtan!

Sårbarhet

Många förknippar sårbarhet med svaghet, och kämpar med näbbar och klor för att INTE visa sig sårbara, ofta genom att ta kontroll, polera ytan och hålla en viss distans. Men om man gör det så går man också miste om andra djupa känslor som glädje, tacksamhet och kärlek. Med hjälp av välkänd forskning av socionomen och författarinnan Brené Brown går vi igenom fenomenet och uppmanar lyssnarna att våga öppna upp för lite sårbarhet här i livet, för det är sannerligen ingen svaghet – det är en styrka! 

Kärlek på jobbet

Att möta kärleken på jobbet är faktiskt mycket vanligare än att träffas genom vänner, på nätet eller på krogen. Och det är ju inte så konstigt; man har troligen mycket gemensamt och har genom jobbet automatiskt redan gjort en ”bakgrundskontroll” på varandra, vilket känns tryggt. Sköter man det snyggt så brukar det heller inte vara några problem för varken chefer eller kollegor, så allt är frid och fröjd. Tills relationen knakar eller abrupt tar slut, vill säga… Hjälp!  

Lyssnarfrågor 

Under en period öppnade vi möjligheten för er lyssnare att maila in era egna frågor till oss. Först ut var frågor om småbarnsåren i avsnitt 28, men nu har vi valt ut en salig blandning av frågor som berör en massa olika ämnen. Vi pratar om otrohet såklart, bristande engagemang i relationen, svartsjuka, kommunikationsproblem m.m. Och självklart svarar vi också på den enkla och vanligt förekommande frågan: ”Varför träffar jag bara skitstövlar?”

Metoo-dagen med olga persson

Eftersom det här avsnittet släpps på Metoo-dagen 15 oktober, tar vi tillfället i akt att prata om mäns våld mot kvinnor. Med Unizons ordförande Olga Persson som gäst i studion, spinner samtalet självklart också vidare till det stora gränslandet där en relation kanske inte är våldsam – men ändå skev, samt den ständiga kampen mellan jämställdhet och medias stereotypa framställning av kvinnor och män, och porrindustrins förödande påverkan på den bilden. Det här är kort sagt ett väldigt viktigt avsnitt.


Reparera relationen efter otrohet  

När röken har lagt sig efter den där brandbomben som vi i tidigare avsnitt liknat otrohet vid, så står man plötsligt där mitt emot varandra och inser förvånat att man faktiskt överlevt. Men hur går man vidare efter katastrofen? Hur reparerar man relationen, och hur vet man säkert om man ens vill försöka göra det? Kommer man någonsin att kunna lita på sin partner igen? Och om man inte tror på en framtid tillsammans, kan man ändå försonas och skiljas som vänner? Frågorna hopar sig, men här finns svaren!

SVARTSJUKA 

Svartsjuka är kanske ett av de fulaste orden i SAOL, där det beskrivs så här: ”svart|­sjuka substantiv ~n • känsla av att vara sviken i kärlek”. De borde förtydliga att just ordet känsla är nyckelordet i den beskrivningen. För varför kan man känna sig svartsjuk även när det inte finns minsta lilla fog för oro? Var går gränsen för hur mycket man får vilja kontrollera sin partner? Kan man bara sluta vara svartsjuk, och i så fall hur? Sist men inte minst, vad är det som gör svartsjuka så skamfullt?  

Den FYSISKa HÄLSAns kraft -LEILA SÖDERHOLM 

Vad har fysisk hälsa med våra relationer att göra? Tydligen mer än vi slöfockar önskar… Dessutom visar undersökningar att många av oss är i så risig form att vi bara orkar med dagens måsten, sen ägnas kvällar och helger åt återhämtning. Så lite mer fysisk aktivitet i vardagen kan få en direkt effekt på hur kul vi har tillsammans, och hur vi mår i våra relationer. Dagens gäst Leila Söderholms kunskap och smittande energi lyser upp hela studion – och rullar vidare ut till lyssnarnas öron!

När barnen flyttar hemifrån

Alla vet att livet vänds upp och ner när man får barn, men få tänker på att hela proceduren ska upprepas, fast omvänd, en si så där tjugo år senare när barnen flyttar ut igen. Då står man där, två individer som var ”bara ett par” för längesen, och nu är utlämnade till varandra igen. Många upplever den här tiden som en välsignelse och efterlängtad frihet, men lika många känner bara tomhet och tystnad. Vad händer med oss när barnen flyttar ut? Det är en fråga utan svar – och temat för det här avsnittet. 

varför bråkar alla om ekonomin? 

Bråkar ni om ekonomin? Då är ni knappast ensamma om att ha dragit den vinsten i konflikternas lotteri. Utöver städning så är det just ekonomi vi alla bråkar mest om, men det här avsnittet kan ge er både perspektiv, förståelse och tips på vägen mot en mer harmonisk inställning till ämnet. Arturo Arques är Swedbank och Sparbankernas specialist på privatekonomi och vår gäst i det här avsnittet. Han har mycket kunskap att bjuda oss alla på och podden är ju, till skillnad från nästan allt annat, helt gratis!

relationens egen julkalender!

Ja, vi vet att det är en hel månad kvar till julafton när det här avsnittet släpps, men det är just därför vi vill önska våra lyssnare en god jul redan nu. Vi inte bara önskar, utan vi krattar manegen, styr upp, ger tips och hjälper till att lägga den bästa grunden för att det faktiskt ska bli en skön, välplanerad, lugn, harmonisk och ovanligt skön december månad för alla inblandade. Så från oss alla till er alla: Nu styr vi upp en riktigt, riktigt god jul tillsammans!

lyssnarfrågor

Favorit i repris – för frågorna från er lyssnare har fortsatt rassla in i mailboxen. Idag svarar vi på frågor om krossade hjärtan, konflikthantering eller förmågan att förstå varandra, föräldraledighet, den ständiga konkurrensen från mobiltelefonen, anpassning, att inte känna sig uppskattad och en massa annat. Igenkänning lär bli stor, och att lära av andras misstag är ju alltid en smart genväg här i livet!

NOBELPRIS I BARNUPPFOSTRAN 

Nobelpris i barnuppfostran är det ännu ingen som fått, och vi är inte alltid så generösa med att ens ge varandra beröm för hur vi tar hand om våra små telningar. Tvärtom är det många par som bråkar lika mycket om barnuppfostran som om städning eller ekonomi. Tills nu då! I det här avsnittet går vi igenom de stora grundläggande frågorna, som självklart bottnar i hur vi själva växt upp. Om man reder ut och kommer överens om dem, så går också många av de små vardagliga konflikterna upp i rök, lekande lätt!

SORGBEARBETNING - ANDERS MAGNUSSON 

Det kan verka konstigt att prata om sorg precis innan jul, men det är just under storhelger som sorgen gärna ploppar upp till ytan för många av oss. Det kan gälla sorg över ensamhet, dåliga relationer inom familjen, konflikter, grusade förhoppningar och mycket annat. Men det finns ett konstruktivt sätt att hantera sin sorg och med oss i studion har vi grundaren och VD:n för Svenska Instititutet för Sorgbearbetning; Anders Magnusson. Det blir ett intressant samtal med många skratt, trots det tunga ämnet.

MOBILEN - VÄN ELLER RIVAL? 

Det är märkligt att vi är de enda som utnämnt en riktigt bra, nästan nödvändig och helt gratis grej som Årets Julklapp. Men så är det, och i det här avsnittet förklarar vi varför vi valt just den, vi presenterar statistik och forskning som stöder vår tes, uppmanar media att lyfta upp den på löpsedlarna och självklart inkluderar vi både en varningstext och enkla instruktioner. Årets julklapp är... trumvirvel… Mobilfri tid! En gåva att både ge och få, som med fördel kan kombineras med nyårslöftet.   

RELATIONSGUIDENS NYÅRSKARAMELLER 

Nästan ett helt år med Relationsguiden är till ända, så nu bjuder vi på en lista över våra favoritavsnitt och andra milstolpar längs vägen. Med det här avsnittet har podden i sin nuvarande form också nått fram till sin slutdestination, men vem vet; kanske dyker vi upp i nya skepnader framöver, så håll utkik! Stort tack för era lyssningar och fantastiska respons längs vägen; många avsnitt tål tydligen att lyssnas på igen och igen, så ni behöver inte stå utan hjälp när relationerna knakar…